Rotor wikkelen van een 1400 kVA Stamford generator

generator rotor 1400 kVA wikkelen

Bij een generator is het doorgaans wenselijk dat deze continu beschikbaar is. Of het nu gaat om een generator in een verhuur aggregaat, een generator in een WKK/ biogas installatie of een generator die onderdeel uitmaakt van een noodstroomvoorziening. Daarom streven wij ernaar de tijd van stilstand van machines voor klanten tot een minimum te beperken. Onlangs reviseerden wij een 1400 kVA Stamford generator waarvan de rotor in zeer slechte conditie verkeerde, er zat maar één ding op en dat was de rotor wikkelen.

Rotor in slechte staat

Zoals op onderstaande afbeelding te zien is, verkeerde de rotor in zeer slechte staat. Wikkeldraad is normaal gesproken voorzien van een laklaag. Het wikkeldraad op deze rotor bevatte op veel plekken (bijna) geen lak.

Aangezien wij een technisch zo goed mogelijk product willen afleveren, is in overleg met de klant besloten de rotor opnieuw te wikkelen/ herwikkelen. Met een dergelijke revisie kan de levensduur van een generator aanzienlijk worden verlengd.

Wikkelbank/ wikkel manipulator

Onze wikkelbank is multifunctioneel opgebouwd. Op onze wikkelbank kunnen spoelen van transformatoren worden ingespannen en uiteraard ook rotors/ ankers van generatoren en elektromotoren. Ook grotere ankers passen op onze wikkelbank aangezien deze in hoogte verstelbaar is.

Dubbele coating

Aangezien de generator in een biogas omgeving wordt toegepast, waar wikkelingen over het algemeen gevoelig zijn voor oxidatie, is bij het wikkelen van de rotor een dubbele coating toegepast. Tijdens het wikkel-proces is een laklaag aangebracht op iedere laag en toen deze uitgehard was, is de rotor voorzien van een speciale twee componenten lak toplaag.

Balanceren

Uiteraard is de rotor na het (her)wikkelen opnieuw gebalanceerd tot de rest onbalans ver onder de maximale toegestane waarde lag.