300kW testen met een loadbank uit eigen productie

Zoals voor iedere machine geldt ook voor aggregaten dat teveel stilstand tot achteruitgang leidt. Het is sowieso goed om een aggregaat voldoende te laten draaien. Maar met alleen starten en onbelast draaien wordt een aggregaat niet op de proef gesteld. Van zowel de motor als de generator wordt bij een onbelaste proef weinig capaciteit gevraagd. Om de belasting te genereren die gelijk staat aan de capaciteit die het aggregaat moet kunnen leveren, wordt een loadbank gebruikt. Daarvoor hebben wij verschillende loadbanks. Een van onze loadbanks verdient speciale aandacht en dat is de door Allard gemaakte 300 kW loadbank.

Breed inzetbaar

Onze loadbanks worden gebruikt na reparaties, revisies en ook voor het testen van noodstroom installaties en aggregaten in situaties waar men omwille van risico beperking geen testen met netovername wenst. Ook voor de compensatie van de belasting van een generator worden loadbanks ingezet. Denk bijvoorbeeld aan festivals waar grote aggregaten stationair draaien en wanneer alle verlichting aangaat in één keer veel vermogen moeten leveren. Om het aggregaat bij snel wisselende vermogensvraag zoals achter een podium goed te laten presteren wordt op momenten waarbij minder vermogen is vereist, de belasting gecompenseerd met een loadbank. Omdat we aan bestaande loadbanks eigenlijk altijd wel iets op te merken hebben, zijn we ze maar zelf gaan bouwen. Belast testen in stappen die je zelf wilt. De stappen betreffen: 9kW 9kW 18kW 36kW 36kW 84kW 124KW Allard heeft de loadbank voorzien van:
  • Een eenvoudig te bedienen afstandsbediening
  • Socomec Dyris A40 energiemeter
  • Ventilator (interne & externe voeding)

Letterlijk en figuurlijk een geslaagd project

De ontwikkeling van de 300 kW loadbank maakte onderdeel uit van de afstudeerstage van Allard. Een geslaagd project, want daarna is Allard bij Hofstede Techniek gebleven. Allard en de rest van onze collega’s hebben veel plezier van deze loadbank.